Egy legenda újraéled: ismét lesz Hatvan EXPO

 

Tizenöt évi szünet után idén ismét megrendezik a Hatvani EXPO-t. Az esemény azonban – alkalmazkodva az új kihívásokhoz – részben más lesz, mint a korábbiak.

 

Az 1992 és 2002 között tizenegy alkalommal megrendezett Hatvan EXPO még ma is nosztalgikus emlékeket ébreszt sokakban. A kiállítás, vásár és fesztivál – amely a kezdetekor úttörő rendezvénynek számított a megyében, hiszen a Vásár Agriában is csak egy évvel később, 2003-ban indult el – hosszú időre beszédtémát adott nemcsak a környékbeliek, hanem a távolról Hatvanra figyelő kritikusok számára is.
Sokan szkeptikusan fogadták, hogy egy kisváros ilyen eseménynek ad otthont – mondja Szinyei András, aki hajdani polgármesterként az ötletgazdája volt az expónak. – Úgy vélekedtek, egy alapvetően gazdasági célú kezdeményezéssel nem illeszthető össze az amatőrök jelenléte, a civilek bevonása, sőt, a kétkedők szavai szerinti „bazári” hangulat. Csakhogy mi éppen azt gondoltuk, hogy amíg a szülők a kiállítást szemlélik, addig a gyerekek nyugodtan körhintázhatnak az udvaron. Az élet bennünket igazolt, hiszen a rendezvény rövid időn belül igen népszerűvé vált.
Szinyei András annak idején külföldi tapasztalatai alapján szorgalmazta az EXPO megrendezését. Szerencséje is volt – ismeri el –, mert a politikailag igencsak megosztott korabeli képviselő-testület e kérdésben egységesen mellé állt.

Értetlenkedve fogadtuk, amikor 2002-ben az akkori polgármester „lefújta” a további rendezvényeket, de a későbbi testületek sem láttak fantáziát a folytatásban – mondta a jelenleg alpolgármesteri tisztséget betöltő Szinyei András. – Horváth Richárd polgármester viszont rögtön az ügy mellé állt, mert azonnal felismerte, hogy a megváltozott körülmények közepette mennyire fontos lehet Hatvan számára az expó. Igaz, másként, mint korábban: míg a ’90-es években a munkanélküliség okozott számottevő problémát a környéken, addig ma már a munkaerőhiányt kell kezelnünk. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre az önkormányzat vezetésének választ kell adnia. Épp ezért a június 15-étől 18-ig tartó rendezvény kapocs szeretne lenni a cégek és a munkavállalók között. E köré szervezzük a fő programokat, de természetesen a szórakozni vágyók is megtalálják számításukat.

Központban az Állásbörze

Mára ismét megérett a helyzet, hogy nagyszabású kiállítást és vásárt szervezzen Hatvan – indokolta az EXPO újraindítását Horváth Richárd polgármester. Közölte: az esemény célja, hogy a térségben előbb-utóbb tapasztalható munkaerőhiányt megoldja, a vállalkozások és munkavállalók között hidat képezzen. Az idei EXPO központi eleme az állásbörze lesz szakmai előadásokkal és egyéb rendezvényekkel, de a hagyományoknak megfelelően professzionális, civil és gyermek előadások, képzőművészeti kiállítások, tűzijáték és vidámparki forgatag is színesítik az eseményt.